NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Een stukje Belgie.

 

In dit artikel geef ik mijn plannen weer voor een module van 122x244 cm, welke aansluit op de rest van de modelbaan. Eerst maar even kort wat over het grootbedrijf, van de treinen welke ik hier in model laat rijden.

Inmiddels is de bouw van dit gedeelte modelbaan begonnen, en voor de voorderingen en weizigingen, kunt U mijn tweede artikel van Belgie zien.


 


Deze foto, van Phil Richards, laat ongeveer zien wat ik in gedachte heb als aankleding van het station gedeelte. Het wordt een romantisch klein station.

Het stationsplein word aangekleed met huizen zoals op de achtergrond op de foto te zien is. Uiteraard met cafeetjes en een frituur.

Klik
hier om alles over Belgisch patat te weten te komen.

 














De "sluis", even voorbij Roosendaal, met een hondenkop.
Een Ho model is in aanbouw, klik hier voor een beschrijving.

 

Zo zal de baan met Belgische bovenleiding een "sluis" krijgen, net zoals even voorbij Roosendaal. Dit is een klein stukje zonder bovenleiding, waar dus de trein al rijdend van spanning veranderd.

In België gebruikt men voornamelijk 3000 volt gelijkstroom en in Nederland 1500 volt gelijkstroom. Ook is de automatische trein beïnvloeding anders als in Nederland, net als het seinwezen. De beveiliging wordt met Belgische seinpalen nagebouwd.




Huisjes en voertuigen krijgen een Belgische "look". Het landschap krijgt een heuvel in het midden waardoor het optisch door de helft gedeeld wordt. In de toekomst hoop ik nog een Belgisch twee wagen treinstel te bemachtigen, die samen met wat goederen wagens statisch geplaatst worden.



De eerste generatie trek-duw trein, deze heb ik al in model nagebouwd.


De tweede generatie trek-duw trein. Deze is door Lima op de markt gebracht.


 

De Edelweiss, van Amsterdam naar Zurich, via Brussel.
Dit TEE diesel treinstel, net als de Etoile du Nord en verschillende D-treinen naar Parijs, ging ook via Roosendaal de grens over.

Dit treinstel is later aan Canada verkocht, en deed dienst als de Northlander.

Klik hier voor de geschiedenis van de TEE - Northlander en de toekomst van de TEE, die in originele staat wordt terug gebracht.

Marklin heeft een model in Ho, in zowel de TEE als de Northlander uitvoering, deze laatste met een hoge verzamel waarde.


Speciaal voor mijn Beneluxtreinen ga ik een module maken waar een schaduwstation komt voor drie Beneluxtreinen.

Het zichtbare rails, op de tekening in het blauw, komt in een Belgisch landschap met een klein station, waar de Benelux Inter City (IC) treinen stoppen, en de TEE voorbij rijdt.

Uiteraard rijden de treinen hier links, zoals in België gebruikelijk is. De module sluit aan bij de rest van de baan, maar is bedoeld als keerlus.


Het totaal overzicht.


Hier onder zijn een paar van mijn modellen die dienst gaan doen op dit gedeelte van mijn toekomstige modelbaan. Er komt Belgisch materieel bij, ik ben van plan om een diesel locomotief, reeks 52-53, te gaan bouwen van een twee tal Amerikaanse F7a locomotieven.

Het Marklin TEE diesel treinstel moet nog omgebouwd worden naar gelijkstroom (DC), waar ik, waneer het zover is, ook een artikel over gaat schrijven.

Het totaal aantal treinen staat daarmee op vier stuks. Vandaar dat er een drie spoorige schaduw station bijkomt. Eentje zal er telkens op de baan te zien zijn, ze lossen elkaar op die manier telkens, en willekeurig af.
 

Links het origineel en model van de eerste generatie stuurstand rijtuig, en rechts die van de tweede generatie.

Het model van de eerste generatie is een omgebouwd Roco plan D rijtuig, en het model van de tweede generatie is een kant en klaar Lima rijtuig.

TEE - NORTHLANDER

Links het origineel en model van de TEE zoals ze in Europa dienst deed, rechts het origineel en model van de Northlander.

De Northlander is in Tilburg samen gebouwd en in deze kleuren geschilderd. Zo heeft ze proef gereden op Nederlands rails, voordat ze naar Canada verscheept werd.


Van
dhr. W. Waleboer kreeg ik een aantal model foto's van Belgisch materieel, wat over de grens in België te vinden is, en dus op deze module goed zal staan.

 

Drie Belgische locomotieven, twee lijn diesels en een rangeer loc. Series 55, 62 en 73-74.

Met behulp van deze drie plaatjes geef ik mijn idee van het nog te maken module. Het gebruikte rail materiaal wordt waarschijnlijk Fleischmann Profi Rails, ik heb daar namelijk nog aardig wat van over, wat voldoende is voor een module zoals deze, maar niet voor een gehele modelbaan, zoals ik die in mijn gedachte hebt.

Het stationsgebouw is al klaar, eigenlijk moeten er alleen nog Belgische reclames en atributen gevonden, en gemaakt worden. Het is een gekitbashed model van twee Pola stations, zie het artikel over kitbashing. Een echt gezellig Belgisch straatje met stations plein komt er bij, en de friethok ontbreek ook niet, alsmede ook een klein industrie gedeelte aan de overkant van het station.

Een autoweg met viaduct staat in de planning om rechts onder het rails te komen. Het zichtbare rails aan de bovenzeide van de module komt in een bebost landschap te liggen.


Hier het zichtbare rails.
De zwarte lijn is een soort scheiding, waardoor de baan in twee delen gedeeld wordt.
Het bovenste dubbel spoor komt in een landschap te liggen, en is dalend naar het schaduw station toe.


Dit is het schaduw station.
De drie sporen worden elektronisch bediend.
De schakeling die ik hier voor gaat maken laat de treinen in volgorde,
of willekeurig vertrekken, uiteraard met blokbeveiliging.


En hier het station, met een raccordement.
Het sporen plan is nog maar een idee, maar het is de bedoeling om een klein station met een romantisch,
typisch Belgisch, huizen straatje en een bescheiden industrie na te bootsen.


En tot slot nog een drietal Belgische model baan toebehoren.

Een voorbeeld van Belgische seinpalen, oa. verkrijgbaar bij de firma Henckens.
Een voorbeeld van Belgische wachtruimte, zoals ze jaren lang op bijna elk station te vinden waren. Verkrijgbaar bij de firma Jocadis.
Een set met Belgische spoorweg medewerkers, van de firma Preiser.

Update:

Inmiddels heb ik via ebay een aantal Belgische treinen er bij gekregen. Het betrefd een Lima treinstel van de serie 800, met de bijnaam "Varkensneus", en voor op het station en industrie spoor heb ik een Fleischmann rijtuig en twee Liliput goederenwagens.

Hier een foto van de Varkensneus in het echt, en in de nieuwe kleuren:

 


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info