NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Dit hoofdstuk gaat over Digitaal, zowel Motorola en DCC.

 

Ik ben in 2004 zonder het ooit verwacht te hebben over gegaan in de digitaale besturing van de modelbaan. Ik kwam goedkoop via Ebay in het bezit van een MRC command 2000, welke beperkt, de treinen digitaal bestuurt. In vergelijking met wat er huidig op de markt is kan dit apparaat maar heel weinig. Toch heeft het experimenteren met deze centrale en twee dcc locomotieven mij al heel snel van gedachte doen veranderen.

Het grootste gedeelte van mijn baan gaat dus digitaal bediend worden. Na via het internet gezocht te hebben naar de vele mogelijkheden, en het nog hebben van een aantal oude computers, is mijn keuze gevallen op het systeem van MRDirect in samenwerking met Koploper.

Informatie van de toegepaste software is binnenkort te vinden in de menu keuze software.

Mijn modelbaan werkt dus met twee computers welke bijde zijn voorzien met software wat door de makers hiervan gratis wordt aangeboden op het internet. Voor de kenners, dit systeem komt bijna overeen met een Intelibox. Het kan zowel het Marklin Motorola formaat als ook het NMRA DCC formaat aan. Dit geheel willekeurig door elkaar heen. Mijn wissels en seinen werken via het Motorola formaat, terwijl de treinen zijn uitgerust met (MRC en Lenz) DCC decoders. De bezetmelding van de blokken gaat via het S88 systeem. Dit alles uiteraard in zelfbouw, met uitzondering van de in treinen ingebouwde DCC decoders.

Ik heb een aantal printplaten gemaakt welke ieder een eigen functie hebben. De schema's heb ik uit boeken en websites gehaalt. Sommige zijn een combinatie van enkele schema's en bevatten eventuele aanpassingen. Zo zijn de sein decoders afgeleidt van de wissel decoders, en dit schema komt van dhr. A. de Heer. Klik op zijn naam voor zijn website. Ook heb ik veel informatie ontleend aan de website van dhr. R. Evers. Klik ook hier op zijn naam om zijn website te bezoeken. Mijn dank is groot aan deze twee personen voor de ondersteuning tijdens de bouw van deze decoders, en het testen op de modelbaan.

Om de verschillende printplaten uit elkaar te houden heb ik ze in verschillende kleuren gespoten. Ik had toch nog veel spuitbussen verf over. Zo zijn bij mij de laag vermogen wissel decoders rood, hoog vermogen wissel decoders geel, sein decoders oranje, en de S88 feedback printen blauw. Tot slot heb ik de stroom detectie printen groen gespoten.


Indien aanwezig, kunt U op de foto klikken voor een afbeelding in hogere resolutie en afmeting.


De "verkeersleiding".

De eerste computer stuurt de decoders van zowel de treinen als ook de wissels en seinen aan. Tevens is hij ook verantwoordelijk voor de bezetmelding van de blokken.

Deze computer werkt met MRDirect.

De tweede computer bediend als het waare de eerste computer, en hiermee de uitvoering van de treindienst, hand bediend via de muis en het toetsenboord of geheel vol automatisch.

Deze computer werkt met Koploper.

     

Links onder de twee computers welke het digitale gedeelte van de modelbaan onderhouden.

 

De twee computers staan met elkaar in verbinding via een nul-modem kabel.

     

Een MRC 8 Ampère booster vertaalt het computer signaal naar de modelbaan. Zelfbouw is ook mogelijk maar ik kocht deze nieuw voor 20 dollar op eBay.

 

De vernieuwde commando centrale met links de monitor voor MRDirect, en rechts de monitor voor Koploper.

     

Een vijftal transformatoren welke ik nieuw had aangeschaft voor dat ik overstapte op digitaal, zal toch nog gebruikt worden, ondanks het digitaale karakter van de modelbaan.

 

De testbaan zoals in de handleiding van Koploper is beschreven. Met deze testbaan teste ik niet alleen de verschillende printplaten maar ook de hard- en software in de computers.

 
Ook het programeren van de testbaan in het programma Koploper was even een klus, maar na een tijdje oefenen is het gelukt. Het werkt perfect. Inmiddels is de testbaan weer afgebroken en is het schaduwstation op deze plaats gekomen, echter nog niet in de computer geprogrameerd.
   

 

Hier een kijkje onder de modelbaan met de hangende draden van de blokken in het schaduw station, welke nog aangesloten moeten worden.

 

De rode printplaat is een dubbele wissel decoder welke de acht wissels bediend in het schaduw station.

     

De bij mijn modelbaan toegepaste MRC decoders, heel goedkoop gekregen van een colega.

 

Van Lenz heb ik ook twee decoders met functies.

     

Het ingebruik nemen van de S88 eenheden, nadat ze net gesoldeerd zijn:
     

Het resultaat van een aantal maandjes s'avonds printplaten solderen. De IC's zijn nog veilig opgeborgen.

 

Het testen van de printplaten, voor dat ik de IC's er in stopt. Van de zes in serie gemaakte printplaten was er slechts bij eentje een fout.

     

Eenmaal in orde bevonden kunnen de IC's in de voetjes geplaatst worden.

 

Inmiddels op de computer aangesloten en kan elk van de 16 ingangen gecontroleerd worden.

     

Het beeldscherm van de MRDirect computer. Op dit scherm is het S88 test gedeelte van de software zichtbaar.

 

De interface welke de S88 printen aansluit op de printer poort van de computer.

 
 
 
Als een ketting aan elkaar verbonden, de S88 circuits. Het klijne printje vooraan is de interface. Deze printen worden gebruikt voor blok bezet melding. Op dit moment heb ik 9 printen met 16 bezetmelders per stuk. Dit zijn dus 144 bezetmelders. De computer kan maximaal 31 S88 printen in de gaten houden, dus een totaal van 496 bezetmelders! Er is nog genoeg ruimte voor uitbreiding, maar op dit moment heb ik geen zin om nog eens een tig aantal printplaten te gaan solderen.
 

Het bezetmeldings signaal in volgorde van af de rails naar de computer:
     

Een stukje rails met detectie. Een rijtuig met ingebouwde weerstand over een van de assen zorgt er voor dat er een stroom vloeit door de opto coupler van de bezetmelder.

 

Elke kabel is voorzien van een nummer welke overal, ook in de computer, het zelfde is.

 

De digitale spanning van de secties welke detectie hebben,  komen binnen bij de bezetmelders. Het signaal gaat nu door naar de S88.

 

Diodes zorgen voor een spanning val op het rails welke niet van detectie is voorzien, om de digitale spanning gelijk te houden over de gehele spoorbaan.

     

Het signaal van de bezetmelders komt binnen bij de S88 en gaat via de interface naar de computer.

 

Uiteindelijk komt het bezet signaal binnen in de computer. De 5 volt, welke nodig is voor de S88, komt direct uit de computer voeding.

     

Dit is slechts een klijn stukje van het gehele digitaal gebeuren. In een paar artikelen in dit hoofdstuk omschrijf ik elk digitaal onderdeel apart.

Veel plezier, en probeer het eens. Ook U zal van analoog naar digitaal overstappen, als U eenmaal de voordelen ziet.


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info