NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Dit hoofdstuk gaat over mijn Modelbanen in de schaal HO.
 


Voordat ik mijn eigen huis gekocht had was er geen plaats voor een modelbaan. Dit houd echter niet in dat ik er al die jaren niet actief mee bezig ben geweest, voornamelijk in het ontwerpen van mijn huidige modulebaan. Ik heb modulen gemaakt die in elkaar passen. Deze modulen hebben standard maten van 2 x 4 Ft. Hierdoor is het "eenvoudig" op te slaan, en te vervoeren bij verhuizingen, die ik vaak gehad hebt.

Een verhuizing is het nadeel van een modelbaan gemaakt op een vaste tafel. Deze zal dan gesloopt moeten worden. Het verschil met mijn modulen, in vergelijking met een module club, is dat mijn modulen alleeen op elkaar zelf aansluiten, en dus niet volgens een bepaalde norm, zoals in een clubverband. Bij deze modulen maak ik wel de uit-einden gelijk, zodat er modulen tussen uit gehaald of bij geplaatst kunnen worden, al gelang naar de ruimte die ik in de kamer hebt.

Ik zelf noemt dit "een permanente module baan". Hoe het een en ander later aan elkaar komt, hangt af van de ruimte die beschikbaar is, en de vorm van de hobbykamer. Inmiddels is deze module baan aan de muur bevestigd op een hoogte van 5 Ft. Dit is zo'n beetje op oog hoogte. Om het in mijn kamer te doen passen heb ik twee hoek modullen gemaakt en twee wegneembare overbrugingen. Het geheel is nu een U model van 12 x 16 Ft.

Dan heb ik nog een module gemaakt die op een totaal afmeting komt van 3 x 8  Ft. Dit wordt de werkplaats, met eventueel een spoorweg museum. Bij het ontwerpen van deze grote module was het de bedoeling dat het op de rest van de module baan, die als een soort doorlopende cirkel gezien kan worden, aan sluit. Nu ik inmiddels een eigen huis hebt, en een grote hobbykamer, wordt deze module in de grote vaste modelbaan verwerkt, en niet zoals eerder bedoeld, in de module baan.

Om zelf gebouwd electronica te testen had ik in de jaren 1998-1999 een kleine modelbaan gebouwd, die ik nu niet meer hebt, vanwege een verhuizing, ik woonde ook toen in een klein appartement.

Van deze modelbaan, en andere modelbanen van vroeger heb ik gelukkig nog wel foto's, die op deze website in een artikel staan. Ook een modelbaan die ik voor een vriend gemaakt hebt zal ik laten zien, maar die vriend is helaas in de problemen gekomen en die baan is dus niet afgebouwd en bestaat niet meer. Dit had in die tijd mijn grootste modelbaan geworden, maar helaas is dit niet door gegaan. (een modelbaan in club verband buiten beschouwing gelaten)

De baan ontwerpen zijn ontworpen door middel van het software programma "Right Track" van Atlas. Dit is het zelfde als het in Nederland en Duitsland verkrijgbaar programma "Winrail", alleen met die verschil dat er alleen Atlas rails in gebruikt kan worden. Er zijn ook gebouwen van oa. Walthers, DPM bij. Right Track is gratis te downloaden als voledige versie van de Atlas website. Ik zelf kocht het voor $34.95 en 6 weken later werd het gratis aangeboden door de firma Atlas. Dit programma heeft bestanden voor N, HO alsmede O schaal.


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info