NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Dit onderwerp gaat over zelfbouw vitrine's.

 

Jaren geleden was ik begonnen met het verzamelen van Nederlandse treinen in de schaal HO. Het begon eigenlijk door het aanschaffen van zoveel materieel, dat niet meer op een model baan past. Het is zonde om al treinen in de dozen opgeborgen te laten. Toen ben ik op het idee gekomen om een vitrine te gaan bouwen, zodat vele uren besteed kunnen worden aan het bekijken van al dat moois.

In 1988 was ik naar Amerika verhuisd en kwam aldaar in aanraking met Amerikaanse HO schaal modellen. Die waren vooral toen, en nu nog steeds in mindere mate, behoorlijk goedkoop in vergelijking met Nederlandse model treinen. In korte tijd werd een verzameling opgebouwd die nu inmiddels uit meer dan 400 modellen bestaat. Inmiddels zelfs gesplitst in verschillende categorien.

In het vroege begin was een vitrine genoeg, maar al gauw had ik meer vitrines nodig. Het aanschaffen van kant en klaar gebouwde vitrines kan behoorlijk duur worden, dus zelf bouw is, voor mij althans, de oplossing.

De vitrine kamer gezien m.b.v. een wideangle lens.

 

De vitrine kamer gezien m.b.v. een fisheye lens.

Na eindelijk mijn eigen huis gekocht te hebben werd het tijd voor aantal nieuwe en mooie vitrines. Deze vitrines zijn omgebouwd uit boeken kasten en een is geheel zelfbouw. Deze staan boven in de gang welke nu als vitrine kamer beschouwd kan worden. Of zoals een collega mij vertelde een museum kamer. Dit bracht mij weer op het idee om mooie verlichting aan te brengen in de vorm van spotjes die in een rail passen, welke aan het plafond bevestigd is. Elke vitrine heeft zo zijn eigen spotje, en de inhoud is goed te zien.

De "medicijn kasten" vitrines in mijn slaap/werk kamer.

 

De verlichting in de vitrine kamer; spotjes geplaatst in "rails."

In mijn slaap/werk kamer heb ik dan nog een paar kleine vitrines aan de muur hangen waar de kleine aparte verzamelingen in staan. Deze vitrines zijn omgebouwd uit een 6 stuks medicijn kasten.

Indien U zelf ook vitrines wilt gaan bouwen dan is het bekijken van mijn artikelen voor U wel interessant om ideen op te doen. U kunt ze geheel namaken of bepaalde ideen over nemen in Uw eigen ontwerp. Veel plezier.

In drie aparte artikelen omschrijf ik de bouw van de verschillende vitrines. Maak hier Uw keuze:


Vitrine # 1 Vitrine # 2
   

Vitrine# 3
 
   

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info