NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Dit hoofdstuk gaat over trein materieel in de schaal HO. Met uiteraard de nadruk op het Nederlands materieel maar ook in mindere mate materieel uit BelgiŽ en Amerika.

 

Nederlandse treinen - Belgische treinen - Amerikaanse treinen

 


Nederlandse treinen:

Vroeger was het voornamelijk Duits materieel, wat in de winkels aangeboden werd. De meeste fabrikanten waren tenslotte gevestigd in Duitsland. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar geleidelijk aan kwamen er steeds meer Nederlandse treinen in de omloop.

Dit waren in het begin voornamelijk zelfbouwers en kleinserie bedrijven. Uiteindelijk begonnen ook de grotere fabrikanten voorzichtig met Nederlandse producten te komen, dit mede door beÔnvloeding van de Nederlandse importeurs. Gelukkig voor ons werd dit een succes.

Tegenwoordig is er een ruime keuze aan echt Nederlands materieel verkrijgbaar. Vooral het merk Roco draagt daar een steentje aan mee. De eerste Nederlandse modeltrein die ik gezien hebt, ik zal zo'n 10 jaar geweest zijn, was de hondekop van Trix. Mijn neef was de gelukkige eigenaar. Mijn eigen verzameling is begonnen met Lima en Roco.

Lima, een Italiaans merk, stond bekend als een goedkope manier om in de modelbaan wereld toe te treden. De kwaliteit was niet hoog, detaillering ook niet echt, maar het was wel bijna overal, en voor weinig geld, te verkrijgen. Ik ben zelf van mening dat Lima de Nederlandse modelbouw voor iedereen toegankelijk heeft gemaakt.

In de jaren 90 is Lima kwalitatief stukken verbeterd, maar is ook het prijskaartje omhoog gegaan. Lima treinen worden veel gebruikt als basis om te verbouwen. Mastica was een Nederlandse fabrikant die het voor de verbouwers van Lima treinen een stuk eenvoudiger maakte door met speciale ombouwsetjes uit te komen.

Roco, het merk voor Nederlands materieel, heeft het grootste assortiment. Ook de kwaliteit is redelijk goed. Het meeste materieel, van een naar Nederlands voorbeeld bouwende modelbouwer of verzamelaar, zal grotendeels uit Roco bestaan. Zijn Feischmann en Mšrklin bekend als de fabrikant met hoge kwaliteit en precisie, zo is Roco bekend door het vaak uit komen met nieuwe en vernummerde bestaande modellen, tegen een redelijke prijs.

Op deze pagina's hou ik lijsten bij van in Nederland uitgebrachte modellen, en zelfbouw modellen. Dit is gebaseerd op een persoonlijke collectie, die niet compleet is, want dat is niet bij te houden als je niet meer in Nederland woont.

Indien U modellen en informatie heeft van niet hier genoemde modellen, kant en klaar of zelfbouw, zal ik die graag hier in opnemen. Klik hier om het mij te laten weten.

terug naar boven


Belgische treinen:

Aangezien ik een gedeelte naar Belgisch voorbeeld op mijn modelbaan hebt, komen er ook een aantal Belgische modellen voor op deze website. Het zijn uiteraard modellen van Belgische treinen welke in Nederland voorkomen, of net over de grens met BelgiŽ. Mijn interesse om een stukje van BelgiŽ op mijn modelbaan te plaatsen komt waarschijnlijk vanwege het feit dat ik in Dordrecht woonde en dit niet ver van BelgiŽ is.

Tevens ging ik vaak uit in Antwerpen, en verder in de Benelux.

De Belgische treinen staan samen met andere internationale treinen in het gedeelte van Nederlandse treinen.

Indien U modellen en informatie heeft van niet hier genoemde modellen, kant en klaar of zelfbouw, zal ik die graag hier in opnemen. Klik hier om het mij te laten weten.

terug naar boven


Amerikaanse treinen:

Waarom een gedeelte van mijn Nederlandse ModelSpoor website wijden aan Amereikaanse model treinen? Wel dat komt zo. Sinds mijn kinder jaren was ik al gek op treinen en heb ik een aardige verzameling aan Nederlands materieel opgebouwd. Dit materieel is voor op de modelbaan. Toen ik in 1988 naar Amerika verhuisde, ging ik als eerste naar een hobby winkel.

De eerste bedoeling was om uit te vinden wat er ter plaatse zo al niet te verkrijgen was, en of er overeenkomst was met het Europeesche HO modelbouw. Hier kwam ik toen in aanraking met Amerikaans materieel, wat inverhouding veel goedkoper van prijs was, en mischien nog steeds is. Ik verliet de winkel die eerste keer met een Amtrak locomotief en rijtuigen van het merk Athearn.

Inmiddels is de verzameling Amerikaans HO materieel uitgegroeid tot meer dan 500 stuks. Al dit prachtig spul staat nu in een mooie vitrine. Ook heb ik een tijdje een modelbaan naar Amerikaans voorbeeld gehad. Deze bouwde ik voornamelijk om ervaring op te doen met "analoge" electronica. Echter nu ben ik op het "digitale gebeuren" over gestapt.

Indien U modellen en informatie heeft van niet hier genoemde modellen, kant en klaar of zelfbouw, zal ik die graag hier in opnemen. Klik hier om het mij te laten weten.

terug naar boven


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info