NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Mallen en gieten 1, vloeibaar latex rubber.

 

De mal word gemaakt met vloeibaar latex rubber en gegoten word er met giet hars met katalysator. Het nadeel is dat het tijdrovend is, het maken van een beetje mal kan dagen duren. Ook nadelig is de geur van het giet hars tijdens het gieten, wat beter buiten gedaan kan worden. Deze geur word na enige weken wel minder. Het voordeel is de prijs, deze is laag in vergelijking met andere methodes.

Het gebruikte materiaal is van het merk "Environmental Technology, Inc." Het betreft de "clear casting resin" en "mold maker". Klik hier voor hun website.


 


  1. vloeibaar latex rubber.
  2. kwast, om het latex aan te brengen.
  3. vloeibaar giet hars.
  4. katalysator, voor het giethars.
  5. meng beker en spatel.
  6. altijd en voldoende VENTILATIE.

Deze methode is dus het goedkoopste en vrij eenvoudig uit te oefenen. Met speciale latex rubber word er een mal gemaakt van het voorbeeld. Van bijna alle denkbeeldige voorwerpen kan er een mal gemaakt worden, echter niet van de onderkant.

Het maken van een tweedelig mal is niet mogelijk. Het gebruikte latex neemt alle detail, zoals bijvoorbeeld bakstenen, heel goed over. Voordat er een mal gemaakt kan worden moet het voorbeeld afgewerkt zijn en op een ondergrond gelijmd worden. Het latex loopt overal heen tijdens het aanbrengen, en daarom moet er een gesloten verbinding zijn met de ondergrond en bijvoorbeeld raam lijsten en muur randen.

Eventueel is er met een schaar wat overtollig latex, na het drogen, weg te halen. Mijn ervaring echter, bij het gieten van muren, leert mij om raam lijsten te vermijden, want dit blijkt tijdens het gieten met hars problemen te geven. Beter is om later losse raam lijsten in het gegoten model te maken.

Met het latex word er een vlies over het voorbeeld gemaakt. Deze droogt na ongeveer twee uur op, waar na er weer een laag over heen gaat. Dit herhaalt zich een aantal keren totdat er een stevig laagje latex is. Ik zelf doe er na minstens een vijftal lagen doekjes in om het te verstevigen.

Dit kan gaas verband zijn maar ook fijn borduur materiaal. Het gaat er om dat het materiaal niet dicht is, waar door het latex er door heen gaat, en zodoende de mal verstevigd. Een niet stevige mal rolt gauw op en kan dan niet meer gebruikt worden.

Wanneer de mal klaar is, dan lijkt het een dun velletje rubber. Meteen na het verwijderen van dit vel rubber kan men het het beste gelijk met wat talk poeder beschermen.

Het gieten word gedaan met een vloeibaar giet hars welke met een katalysator word gemend. Na dit mengen moet het meteen gegoten worden daar het na korte tijd gaat uitharden. Deze tijd is o.a. afhankelijk van het gebruikte giet hars en katalysator mengsel.

Het mengen met katalysator start een chemische reactie, wat het giet hars heet maakt, tot dat het hard is geworden. Het beste kan dit buiten of in een goed geventileerde ruimte gebeuren. De dampen zijn niet gezond en het stinkt behoorlijk. Deze lucht blijft nog enige dagen sterk aanwezig, waarna het minder word.
Ikzelf wacht meestal enige uren met het verwijderen van het gegoten hars uit de mal. Hierna bewaar ik het gietsel en ga dan enige dagen later verder met het afwerken van het gegoten model.

De gegoten modellen worden geschuurd en gevijld tot dat ze in orde zijn. Het hars komt soms kleverig voor, maar dat kan aan een niet juiste mengverhouding met de katalysator liggen.

Voor het verven van dit giet hars word het eerst in de grondverf gespoten, waarna het geverfd kan worden met welk soort verf U wilt. Lijmen van meerdere gegoten onderdelen en ander materiaal gaat met seconde lijm.

Hier volgt een foto verslag van het gebruik met deze materialen.


Het voorbeeld is op een ondergrond van styreen gelijmd en word met de kwast behandeld met latex.
Dit herhaalt zich minstens vijf keer.Na minstens vijf lagen latex worden er doekjes in "gelijmd" met hetzelfde latex wat door de gaten van het doek heen gaat en uit hard.


Door de kleine doekjes elkaar te doen overlappen, word er uiteindelijk een groot doek in het latex verwerkt.

Hierna komen er nog minsten drie lagen latex over heen.

De gemiddelde droog tijd voor een laag latex is ongeveer twee uur.


 


Wanneer het gedroogd is kan het latex voorzichtig, gemakkelijk, verwijderd worden.

De raam lijsten zijn op veel plaatsen dicht gelopen met latex omdat dit niet geheel dicht was op de ondergrond van styreen.


Het gieten met het giet hars / katalysator mengsel.

Dit moet nauwkeurig gemengd worden volgens de handleiding van de toegepaste materialen, welke per fabrikant verschillen.

Meestal slechts een paar druppeltjes katalysator.


 


Ook van een bestaand model dat niet vlak op een ondergrond is kan een mal gemaakt worden.

Hier maak ik een mal voor de nokpannen en kroon lijsten, onderdelen welke ik hier in Amerika niet kan krijgen in de winkels.


Ook hier weer vele lagen latex en een doek om het stevig te maken.


 

Het resultaat is een stevige mal.


Deze methode bevalt mij wel met uitzondering van de toch wel irriterende lucht van het giet hars. Echter na het opdoen van ervaring met silicone rubber, zal ik dit niet meer toe passen.

 


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info