NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Spoorweg viaduct.

 

Alweer een aantal jaren geleden was ik begonnen met het maken van een spoorweg viaduct met station. Ik had nog wel geen modelbaan maar dat stopte mij niet met het uitwerken van een plan. Het idee komt van het voormalige station Rotterdam Blaak. Dit was vroeger op een verhoogd straatspoor en dat heeft mij altijd gefascineerd.

Uiteraard zijn dromen anders dan de werkelijkheid, en zal het uitgewerkte idee alleen op een hele grote modelbaan passen. Dus ik zal een compromis moeten maken. Op mijn modelbaan heb ik een mooie plek gevonden waar ik dit gaat plaatsen. Achter in de modelbaan heb ik een ruimte van ongeveer 1.2 meter in het vierkant. Dit gaat een stadsdeel worden met als Rotterdam Blaak, de Coolsingel en de Lijnbaan in mijn gedachte. Het word geen waarheid getrouwe nabeelden, maar met een beetje fantasie zal ik er het beste van proberen te maken.

Tevens, net als in Rotterdam, rijdt hier een tram zijn rondje.

Aan beide kanten van dit stadsdeel is een opening in mijn modelbaan tafel om bij de ramen te kunnen komen. Dit word overspannen met bruggen, waardoor het toch het effect krijgt van het lange Rotterdams straatspoor.

Door op de foto's te klikken ziet U een grotere afbeelding, in een nieuw venster.


 

De locatie voor het spoorweg viaduct. Tussen de twee asfalt wegen komt het verhoogde straatspoor te staan. Met veel fantasie word dit een soort Coolsingel. Een veelheid aan winkels en druk weg verkeer.
Aangezien er aan beide kanten een wegneembaar brugdeel komt, moet het stevig gebouwd worden.
Vandaar dat ik aan beide uiteinden dikke blokken hout gebruikt als dragers van het viaduct.
De "bodem" van het viaduct, een mooi recht plank hout.
Hier het geraamte van het viaduct. Dit hout is er voor om een stevig geheel te krijgen. Later als het eenmaal klaar is zal het hout compleet uit het zicht zijn afgewerkt.
Van plastic heb ik een aantal jaren geleden al een begin van het viaduct gemaakt. Deze ligt nu boven op de houten plank, om te zien hoe het er uit gaat zien.
De houten blokken worden met uit plastic vervaardigde "kokers" afgewerkt.
De nog niet geverfde "kokers", ...
... schuiven direct over de houten steun blokken heen.
Zo ziet het er uit van af de weg.
Een lucht foto met de oude brug.
De nieuwe brug geplaatst gezien van af de weg.
Het idee van de vernieuwde brug heb ik van de Hofpleinlijn, bij station Bergweg.
Zoals het er op dit moment bij staat.

 


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info