NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Mijn huidige modelbaan.

 

Inmiddels ben ik alweer een aardig tijdje bezig met de bouw van mijn modelbaan. Na al die jaren is het er eindelijk van gekomen.

 

Het begon met de bovenste baan. Dit is een aan de muur gemonteerde frame waar in modullen geplaatst worden. Het is als een U vorm in de kamer geplaatst. In totaal bevat het 5 modullen van 144 cm lengte en zijn er 2 hoek modullen. Om bij een raam te kunnen komen zijn er ook 2 wegneembare overbrugingen, welke de hoek modullen met de middelste modulle verbindt. Deze modulle baan bevindt zich op oog hoogte.
Pas later is de bouw van de eigenlijke treinbaan begonnen. Hier een kijkje op het ontstaan van het geraamte. Deze modelbaan krijgt als hoofdonderwerp een groot station met een oude stad. De modulle baan er boven wordt een 100% Nederlands landschap. Denk hier bij aan Artitec, Tilly en zelfbouw. In mindere maten Kibri en Pola, maar dan alleen de echt Nederlandse huizen. En laat ik de molens niet vergeten.
De balken zijn om enom gemonteerd. Beetje bij beetje wordt het steeds steviger. En zwaarder natuurlijk want ik gebruik hetzelfde hout als in de huizenbouw, waar muren mee worden gemaakt.
Hier gezien van uit de andere hoek. Het plaat triplex ligt er los op en wordt gebruikt voornamelijk om ideen uit te werken, en als werktafel.
De balken aan de muur zijn direct met lange bouten in de balken van de muur gemonteerd. Tevens zijn er staande balken voor ondersteuning en afwerking gemonteerd.
Hier een kijkje op de kamer door de deur. Waar nu het bed staat komt later nog een tafel die bereikt wordt door de kamer er naast welke hier niet zichtbaar is. Dit is een "walk in closet", een kamer van ongeveer anderhalf bij twee meter, waar je kleding in opruimt. Op deze tafel komt mijn stukje Belgie.
Het begin van de bedienings tafel.
Dit wordt het zenuwcentrum. In deze hoek achter de stoel komt het meeste electro. Van hoogspanning, 120 volt, en relais tot en met vele schakelaars voor bepaalde groepen, zowel laagspanning als hoogspanning.
Hier al een beetje afgewerkt door panelen er voor te plaatsten.
De schakelaars die ik hier gebruikt zijn gewoone schakelaars welke gebruikt worden om licht aan en uit te doen in het huis. Lekker goedkoop en gemakkelijk te instaleren.
De kleur van de modelbaan tafel is lekker modern, door de panelen in dezelfde kleur te verfen als de muren. De balken, waar zichtbaar, en de latere afwerking, zijn in het donker grijs. Ook dit is dezelfde kleur als de deurposten en sierlatten aan de muur in de kamer.
Zelfs de muurplaaten van de schakelaars heb ik in dezelfde kleur gespoten als de deurposten etc.
De panelen voor de bedienings tafel zijn gewoon wit. De muren en panelen zijn een licht grijs.
Ook gelijk maar een boekenkast ingebouwd. Hier komen mijn tijdschriften zoals de Railhobby, Spoorweg journaal (NL), Rail magazine, Modelspoor magazine (B), en Marklin magazine (D).
Een viertal ingebouwde klijne lampjes geven het een mooie sfeer.
Het gaat de kamer al aardig vullen.
En hier de ander hoek. In de toekomst komt hier de aansluiting naar Belgie. De trein gaat dan door de muur heen en draaid rond in de "walk in closet" en komt weer door de muur te voorschijn in Belgie.
Hier nogmaals het schakel paneel. De bovenste middelste drie schakelaars bedienen het licht in de kamer. Ik heb twee groepen verlichting gemonteerd in de kamer en tevens een verlichte boekenkast, welke is ingebouwd in de tafel.

De drie er onder geplaatste schakelaars schakelen drie groepen 120 volt stopcontacten, welke ik kan gebruiken voor stroom tijdens de bouw, en waar ik kerstboom verlichting op aan kan sluiten voor in de huizen.

Hier dus een kijkje van binnen in het electro ruimte.
Hier is te zien hoe ik een ruimte open gelaten hebt bij het raam. Dit is voornamelijk omdat ik nog wel gemakkelijk een raam wil kunnen vervangen als deze stuk mocht gaan, je weet maar nooit. Uiteraard wil je ook nog wel eens de gordijnen wassen. Tevens is dit ook een mooie plaats om de modelbaan van een andere kant te zien.
Om bij het raam te komen moet je wel onder de tafel door kruipen.
Hier is een mangat zichtbaar, want ik moet natuurlijk wel bij de er boven liggende modulle baan kunnen komen. Deze en nog een tweede mangat zorgen ervoor dat ik alle plaatsen kan bereiken.
Hier een kijkje op de stopcontacten welke de verlichting van stroom voorzien. Tevens te gebruiken voor een soldeerbout of boormachine tijdens werkzaamheden.
Dit is waar het stroom vandaan komt. Twee aparte steckers, eentje die zorgt voor de verlichting in de kamer en eentje voor de modelbaan.
De bovenste spotjes aan. Deze verlichten voornamelijk de modullen tijdens werkzaamheden. Uiteraard met een dimmer. Er zijn drie eenheden met elk drie spotjes, dus een op elke muur gemonteerd.
Het onderste verlichting bestaat uit een zeven tal TL lampjes. Deze verlichten de modeltrein tafel bij werkzaamheden.
En hier de verlichte boekenkast ook via een dimmer. Dit puur als sfeer verlichting.
Hier met zijn allen tegelijk aan.
En ook nog even de lamp die oorsprongkelijk de kamer verlichte. Tevens wordt deze lamp het meest gebruikt, en de propeller in de zomer tijd uiteraard.
De overbruging op zijn plaats bij het ander raam. Deze schuift over het frame en wordt door middel van magneten op zijn plaats gehouden zodat het rails aansluit met de rest van de baan.
Hier de overbruging weggenomen. Het gehele raam is gewoon bereikbaar.
Mocht het ooit nodig zijn dan kan het raam door deze opening gehaald worden. Uiteraard komt hier nog een gordijn voor om het af te werken.
Hetzelfde geldt voor het andere raam.
Inmiddels zijn we wat verder en ligt hier een triplex plaat met de testbaan om de digitale bediening te leren en testen. Dit is de test baan zoals in het programma Koploper is omschreven.
Mijn dochter helpt mee aan de werkzaamheden. Hier is ze de klijne railspijkertjes aan het opmaken door ze in een stukje hout te timmeren. Een van de schaduw stations ligt er al.
Hier een betere kijk op het tien sporig schaduw station. Van rechts binnen gekomen krijgen we vier sporen welke in drie overgaan en de drie secties bevatten elk twee blokken.

Tien sporig is dus eigenlijk een verkeerde benaming maar er kunnen in totaal tien treinen worden geparkeerd. Echter om altijd een open doorgaand spoor te hebben dan is er dus maar de ruimte om zeven treinen te parkeren.

Inmiddels is het frame werk voor het station wat boven het schaduw station komt gemonteerd. Omdat ik in de toekomst bovenleiding aan breng, of met de stroomafnemer omhoog rij, heb ik een voorziening geplaatst om de stroomafnemers te beschermen. Dit zijn gewoon lange slotbouten met koperen stafen van 4mm doorsnede welke een metalen kabel dragen die de stroomafnemer onder controlle houden.
Zo ziet het er van onder uit.
Op het linker gedeelte van de trein tafel op dezelfde hoogte als het schaduw station komt een metro, welke op en neer rijdt. Hier een begin van het station. Dit word dus geheel weg gewerkt onder de bebouwing van de modelbaan, behalve een inkijk van voren. De metro pendelt automatisch heen en weer.
Dit is een foto van het laatste moment. Op het ogenblik als tafel in gebruik met mijn uit Nerderland meegenomen spulletjes.
Het station ligt al te wachten voor plaatsing op de modelbaan. Voor de kenners het station Bonn van Kibri, maar met Nederlandse teksten en dienstdoend als Nederlands station.
Tevens de perron overkapingen, vier stuks in totaal. Lekker groot.
Welkom in het centraal station. U trein staat gereed op spoor 2.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info