NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Dit artikel gaat over het maken van een elektronische statische begrasser.

 

Het aanbrengen van Statisch gras kan via een plastic beker, net zo eentje die je in de keuken kan vinden, waar kruiden in zitten. Door middel van schudden worden de gras vezels statisch. Of dit goed werkt weet ik niet, en ik denk dat je meer gras vezels gebruikt dan op de andere manier. De andere manier voor het realistisch aanbrengen van statisch gras is een "elektronische statische begrasser".

Een elektronische statische begrasser werkt door middel van een hoog spanning, welke door een kleine batterij gevoed wordt. De massa wordt aangesloten op de locatie waar het gras komt, welke is ingesmeerd met water verdund houtlijm. Het zeefje van de begrasser is positief, de gras vezels worden dus positief geladen in de zeef en worden naar de massa aangetrokken, waardoor de gras vezels recht op blijven staan.

Wanneer het lijm droog is dan ontstaat er een realistisch grasveld, met de gras sprieten recht omhoog.

Een elektronische statische begrasser is te koop in de hobby winkel maar kost behoorlijk duur. Op een eenvoudige manier is een elektronische statische begrasser goedkoop zelf te maken. Van het geld wat bespaart word kan een behoorlijk voorraad statische gras vezels gekocht worden.

Het enigste wat nodig is, is een elektronische vliegenmepper en een zeefje. De elektronische vliegenmepper werkt door middel van een hoog spanning welke aanwezig is in een soort tennis racket. Wanneer de vlieg hiermee in aanraking komt dan krijgt deze een behoorlijke stoot en ... vliegt niet meer.

Door deze "tennisracket" te vervangen met een zeef welke aangesloten is op de + van de hoog spanning en de - aan een kabel met een krokodillen klem, ontstaat een eenvoudige, en goedkope, elektronische statische begrasser.

Het is mogelijk om de hoog spanning, aan de uitgang welke op de zeef is aangesloten, op te voeren. Ik heb dit echter niet gedaan en na een aantal probeersels vind ik dat mijn elektronische statische begrasser naar mijn genoegen werkt.

Ik heb een video clip gemaakt welke duidelijk laat zien hoe het werken met de elektronische statische begrasser in zijn werk gaat.

Om deze video clips te kunnen afspelen moet U Real player of Window media player op uw computer hebben geïnstalleerd. Klik hier om de gratis Real player te downloaden. Klik hier om de gratis Windows media player te downloaden.

Deze video clip duurt 1.10 minuten en is in 3 verschillende formaten te downloaden. De download tijd is afhankelijk van Uw internet verbinding.

 

Real player 1.9 MB
Windows media player 2.3 MB
Windows media player high 8 MB

 

Hier onder volgt een simpele beschrijving voor het ombouwen van de vliegen mepper.


klik op een foto voor een afbeelding in hogere resolutie en afmeting.


De vliegen mepper in origineel staat, en het gedeelte van de "tennisracket" dat verwijderd dient te woorden. Neem voor het beginnen met de ombouw de batterij uit de houder.

 

De zeef aangesloten aan het handgreep van de vliegen mepper. Hoe dit precies gaat hangt uiteraard af van het merk vliegen mepper, maar is heel eenvoudig te doen.

     

De + pool van de hoog spanning wordt aangesloten aan de zeef, en de - pool aan een stroomdraad van ongeveer 50 cm lengte, met aan het uiteinde een krokodillenklem.

 

Hierna wordt de behuizing van de vliegen mepper...euh... van af nu dus een elektronische statische begrasser, weer dicht gemaakt en let hier bij op dat er geen draden klem komen te zitten of kortsluiting maken.

     

Tijd om de elektronische statische begrasser uit te proberen. Breng op een locatie op de modelbaan, of een afval plankje hout, wat met water verdund houtlijm aan.

 

Plaats een spijker in het midden van het lijm en breng daar de krokodillenklem aan vast. Breng wat statisch gras aan in de zeef en schud deze over het lijm terwijl de schakelaar ingedrukt is.

     

Hier het resultaat met de statische begrasser. U ziet de gras sprieten staan recht omhoog.

 

En hier het resultaat zonder de statische begrasser. De gras sprieten liggen vlak op de bodem.

     

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info