NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Het Winkeltje en meer.

 


Voor al Uw Spoorweg hobby artiekelen,
service en advies:

"HET WINKELTJE"
Binnen Walevest 20
3311 AB DORDRECHT

telefoon 078-614 08 89


Ik was al klaar met deze projecten voor dat ik op het idee kwam om de bouw te documenteren en deze website te creëren. Vandaar dat er geen foto's zijn van het bouwen, maar wel het eind resultaat.

Als eerste beschrijf ik mijn tweede zelf gemaakte gebouw, het is een tweedelig pand dat te vinden is in de Binnen Walevest 20 te Dordrecht. Het betreft een woning met bijbehorende winkel, en wel een treinen speciaalzaak, genaamd "het Winkeltje".

Toen ik aan de eigenaar/winkelier vroeg of hij er bezwaar tegen had als ik een foto maakte van zijn pand, om het later in schaal na te bouwen, had hij daar geen bezwaar tegen.

Sterker nog hij gaf mij toen een zelfgemaakt voorgevel van giethars, die hij ooit eens voor zichzelf had gegoten.

Ik hoefde dus alleen maar de zijkanten, achterkant en daken zelf te maken.

Ik heb bij de bouw van dit pand bijna alleen maar overgebleven bouwdoosmaterialen gebruikt. Slechts de daken zijn gemaakt van een plaatje Volmer daksteen motief. De zijkanten en achterkant zijn puur uit fantasie gemaakt.

In het echt staat dit pand tenslotte tussen andere panden in, er zijn dus niet echt zijkanten aanwezig om na te bouwen.


Uiteraard moest de voorgevel geverfd worden, daar het blanke giethars is. De andere muren moesten geverfd worden omdat het geheel uit verschillend kleuren plastic bestond.

Met uitzondering van wat ervaring met enkele Artitec modellen, zie het Artitec project, werd dit een van de eerste keren dat ik een gebouw moest verven.

Ik heb gebruik gemaakt van gewoon primer in een spuitbus en verf van Tamiya, welke op water is gebaseerd.


Het voordeel is dat als de kleur niet mooi over komt, het eenvoudig verwijderd kan worden met water, en er kan weer een andere kleur voor in de plaats komen.

Deze tip kreeg ik van de eigenaar van "het Winkeltje", voor het schilderen van Artitec bouwdozen.

Nadat het geheel geverfd en droog was, spoot ik er een beschermende laag "clear cote"(blanke vernis) op.

Rest nu nog het aanbrengen van "glas", en "interieur plaatjes" achter de ramen.

Zie mijn project "Dordrechts huizenblok", voor een beschrijving van het verven, en maken van plasticcard gebouwen.

Na de ervaring die ik met dit pand had opgedaan, besloot ik om een derde gebouw te maken geheel uit plasticcard, en hier slechts gebruik te maken van overgebleven materiaal uit bouwdozen voor ramen en deuren. Dit model werd uiteindelijk een fantasie boerderij.
 

Beetje bij beetje ga ik op zo'n manier over van het bouwen van bouwdozen, naar het geheel zelf vervaardigen van modellen.

Na een paar gebouwen op zo'n manier te bouwen, krijg je steeds meer ervaring, en zal je in korte tijd zelfs geen overgebleven bouwdoosmateriaal meer nodig hebben, je maakt alles zelf.

Alhoewel het natuurlijk ook leuk is om eens "eventjes" een gewone bouwdoos in elkaar te zetten.
Mijn eerste plasticcard model was van een rijtjes huis in de Celebeslaan te Zwijndrecht, waar ik in mijn jeugd gewoond hebt. Hier had ik toen geen foto's van, dus was het gebouwd naar wat ik mijzelf daar nog van herinnerd.

Het geheel is te groot uitgevallen, dus iets minder geschikt om bij de modelbaan neer te zetten. Inmiddels heb ik een foto van de huidige Celebeslaan, en zie het verschil, cq de overeenkomst.


H0 is in de schaal 1:87. Dit betekent dat alles normaal gesproken door 87 gedeeld moet worden voor een juiste benadering van de werkelijkheid, met andere woorden, 1 meter is in schaal H0 11,49 millimeter.

Ik heb bij mijn eerste model dus alle maten in 1:87 gemaakt, maar hierdoor is het dus te groot uitgevallen. De hoogte, lengte en breedte maten moeten kleiner worden.

In de modelbouw wordt namelijk vaak gebruik gemaakt van "selectieve compressie", wat inhoud dat sommige maten kleiner worden dan 1:87.

Een goed voorbeeld is het treinmaterieel zelf, kijk maar eens naar de lengte van de meeste wagons en rijtuigen. Die zijn meestal in de schaal 1:100. Ze zijn dus niet lang genoeg in vergelijking met de rest van de schaal. Door de ramen allemaal iets kleiner te maken, of bij sommige modellen er een of meer over te slaan krijg men niet zo gauw de indruk van deze methode.

Dit had ik dus ook toe moeten passen op mijn eerste gebouw, maar juist door dit soort "fouten" leer je en krijg je ervaring.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info