NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Dit hoofdstuk gaat over Nederlandse scenery in de schaal HO.

 

Net als bij model treinen was ook de scenery meestel naar Duits voorbeeld. Pas in de jaren ''70 en '80 kwamen er gebouwen naar Nederlands voorbeeld op de markt. Wel zijn een hoop niet-Nederlandse gebouwen aan te passen, waardoor ze op een Nederlandse modelbaan inzetbaar zijn. Holland Scale is naar mijn weten de eerste fabrikant van alleen Nederlandse gebouwen. Even later is Artitec daar bij gekomen. Een nieuw bedrijf dat zich op Nederlandse gebouwen richt is Tilly models.

Ook de meer bekende merken zoals Pola en Kibri hebben Nederlandse modellen in hun assortiment, al hoewel deze moeilijk verkrijgbaar waren. Echter Faller heeft na de overname van Pola weer een aantal Nederlandse gebouwen opnieuw uitgebracht, ditmaal onder de Faller naam. Ook Kibri heeft de eerder uitgebrachte BeNeLux serie huizen opnieuw uitgebracht.

Kitbashing, het ombouwen of aanpassen van bestaande gebouwen, is redelijk te doen en geeft meer variatie, aangezien er nog niet echt veel Nederlandse gebouwen op de markt zijn, al hoewel het asortiment van Artitec en Tilly models zich aardig uitbreidt. Meestal zijn slechts een paar aanpassingen voldoende om het gebouw Nederlands te doen overkomen.

Scratchbuilding, het zelf bouwen van gebouwen, is een oplossing om een geheel Nederlands voorbeeld te maken.

Deze gebouwen kunnen gemengd worden met de gebouwen die in de winkel zijn te verkrijgen, maar ook los op zich zelf staan. Hiermee word de modelbaan natuurlijk wel apart, en kunnen bestaande gebouwen nagebouwd worden. Behalve gebouwen horen op een Nederlandse modelbaan nog andere objecten.

Voertuigen, welke er ruimschoots zijn, en eigenlijk alleen maar gele kentekenplaten moeten hebben. Vrachtauto's en bussen met Nederlandse reclames. Schepen, die nu door Artitec op de markt zijn, geven het geheel een extra dimensie.

Ook noemenswaardig van Artitec is het setje met de echt Nederlandse Sinterklaas en zwarte piet.

Bij de spoorwegen komen natuurlijk Nederlandse seinen en bovenleiding. Sommerfeld heeft een assortiment naar Nederlands voorbeeld, maar dit gaat al aardig in de centen lopen voor een beetje modelbaan, daarom is zelfbouw waarschijnlijk de oplossing voor menige modelbouwer. Het zelfde geldt voor de seinen.

Het merk Henckens levert zowel arm seinen als daglicht seinen. Ook bij de seinen geldt: ze zijn erg duur, dus zelfbouw is weer de beste keuze.

Wat ook onder de scenery valt is de landschaps aankleding met onder andere bestrating, gras, bomen, water en evt. heuvels. Voor ieder object zijn verschillende mogelijkheden toepasbaar. Hetzelfde geldt voor het aanleggen van rails, met grindbed (oa.Fleischmann) en zonder, waarbij zelf het balast aangebracht moet worden. Eventueel kan de rails van een roestkleur worden voorzien, om het allemaal wat echter over te laten komen.

In verschillende artikelen zal ik op een aantal scenery objecten ingaan.


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info